Voor wie ons bemint zullen we graag bloot gaan

Geen paniek, dat hoeft u (meestal) niet letterlijk te nemen. Maar ik heb alvast uw aandacht.

In de afgelopen maanden kreeg ik steeds meer het gevoel dat we met een privacy-paradox zitten: wat de NSA bijvoorbeeld uit de glasvezel van Google en Facebook wist te peuteren maakte ons weliswaar bezorgd over het ogenschijnlijk ongecontroleerd functioneren van veiligheidsdiensten, maar over de aard en de inhoud van onze persoonlijke data die daaraan ten prooi viel/valt bleven we algemeen toch heel rustig.

Ik reken mezelf bij de VCP’s: very connected people. Weliswaar binnen een streng afgeschermde perimeter van échte vrienden weet Facebook echt heel erg veel over mij. Veel meer dan de brands die ik volg. Of de vrienden die ik heb. Ook hoe ik me voel, waar ik blij of boos over ben, waar ik ben (in combinatie met foursquare en instagram) en hoe ik er fysiek bij loop (of fiets) – een junior FBI profiler zou mij waarschijnlijk accurater kunnen beschrijven dan mijn eigen moeder op basis van deze informatie.

Als je niks op je kerfstok hebt, is er ook geen reden om ongerust te zijn als het gaat over meelezende overheden, zal u zeggen. En de Googlebooks en Facegrams van deze tijd zijn zelf – alvast in theorie – streng gebonden door hun privacy policies en de wetgeving.

Is de kous daarmee af? Geven we onszelf makkelijk bloot omdat we niet zo bang zijn?
Helemaal niet. Ik ben er namelijk van overtuigd dat de gemiddelde Facebook-gebruiker zich best bewust is van de waarde van zijn persoonlijke informatie – voor zichzelf!
En dus impliciete verwachtingen heeft over wat technologie daarmee zou kunnen doen.

In theorie zou ik nu al op elk moment van de dag, bij elke interactie, voor mij hyperrelevante content en functionaliteit kunnen krijgen. Mijn smartphone weet waar ik ben, mijn Facebook weet wat ik aan het doen ben en hoe ik me daarbij voel. Menige charlatan (excuseer: helderziende) moet het met een pak minder doen…

Straks ga ik wellicht ook nog een Google Glass-achtig montuur dragen en een smartwatch of twee. Dan weet Google wat ik zie en Apple’s iWatch hoe snel mijn hart daarbij slaat.
Geen enkele opportuniteit voor personalisatie zal mij nu nog ontzegd worden. Toch?

Hmmm. In Facebook word ik vandaag qua personalisatie vergast op de status-updates van mijn eigen vrienden (mijn input), suggesties van mensen die ik zou moeten kennen (succes ratio 10-15%) en wat advertenties. Een snelle rondvraag bij mijn volgers en dierbaren leert dat de perceptie van directe relevantie van die ads tussen 0% (niet iedereen houdt van reclame) en maximaal 40% ligt (ik scoorde voor mezelf 35%).
Als dagelijkse gebruiker met weinig geheimen voor Facebook heb ik bij meer dan de helft van off-target advertenties geen gevoel van zeer geslaagde personalisatie.

Er is natuurlijk veel meer dan Facebook, dit is ook niet hun proces. Ook foursquare weet erg veel over mijn whereabouts en slaagt er (in Europa) nog onvoldoende in om mij blij te verrassen met een echt persoonlijke ervaring of relevante special.
Koken kost geld en van Zuck weten we dat hij (tenminste als de quote van hem in die vermaledijde film klopt) advertenties zo lang mogelijk heeft tegengehouden: “it’s too early to kill the party”.Wat er tot dusver met dat noodzakelijke advertentie-kwaad is gedaan vind ik toch te mager.

Betere context- en voorkeur-gebaseerde ervaringen zijn er natuurlijk al wel voor mij als smartphone gebruiker. Zowel op iOS als Android word ik al eens geconfronteerd met wat ik allemaal niet meer hoef in te voeren omdat het ding het zelf al weet of zich minstens herinnert.
Siri begrijpt perfect wat ik bedoel met “How long is the drive to my father-in-law’s place?”. Maar ook mijn vrouw-uit-blik doet weinig pro-actieve voorstellen terwijl ze toegang heeft tot zowat alles wat ooit in een paar bits te vangen viel.

Er is dus nog veel ruimte voor echte proactieve personalisatie. De prevalerende optimist in mij gaat ervan uit dat enkele slimmeriken daar in 2014 ook voor zullen zorgen. Wellicht zij die niet gehinderd worden door te veel ervaring met marketing messages for the masses, en bij ons genoeg vertrouwen opwekken om hen toegang te geven tot verschillende persoonlijke bronnen in ruil voor de reële belofte van een echt persoonlijke ervaring.

Sommigen hoor ik dan al om meer data roepen. Ik denk persoonlijk dat we al behoorlijk verzuipen in de data. Ik denk dat er veeleer behoefte is aan het stevig rationaliseren van de reeds bestaande essentiële informatie die mij werkelijk beschrijft. En op kleinere, individualistische schaal nadenken over wat ermee mogelijk is. Nuttig of leuk, voor mij.

Want in 2014 ga ik fietsen in de Alpen, met mijn nieuwe fietsbril (powered by Google Glass). En dan zal ik in mijn HUD display kunnen zien waar mijn held Lucien Van Himpe demarreerde in 197x. En het YouTube filmpje daarvan kunnen bekijken om mijn gedachten af te leiden van de 13% helling waarop ik aan het stoempen ben. Over de aanval van Virenque geen woord, want “het” weet dat ik een hekel heb aan die vent.

In mijn bril zie ik ook dat ik nog slechts 5 km moet volhouden om in de chalet op de top een frisse blonde Grimbergen te kunnen drinken. Die voor Belgische fietsers die met hun vriendin op pad zijn vandaag in promotie is.
En omdat ik er zelf de kracht niet meer voor zal hebben, stuurt mijn iWatch een bril-foto met scheve smiley, bij het overschrijden van de aankomstlijn, naar mijn mama. En een melding dat mijn – weliswaar problematische – hartslag aangeeft dat ik nog in leven ben.

Omdat iedereen bij de NSA weet dat ze dat zo graag krijgt.

(gepubliceerd op 31/12/2013 als gastbijdrage aan het Online Trendrapport 2014 van Wijs.be)

Advertenties

Sociaal digitaal van het eerste uur. Marketing/communicatie- en mensenleider met een hart. Altijd zoekend naar waarde(n).

Geplaatst in digital

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: