De lakmoesproef

ImageAlgerije is niet zomaar de eerste wedstrijd van ons WK. Het is het eerste van drie lastige vraagstukken op het eindexamen van een bijzonder klasje. Daar overtuigen we onszelf trouwens voortdurend van, dat het hier om een uitzonderlijke lichting gaat. België, een land dat doorgaans vooral aan zichzelf lijdt, kan zo’n dagdroom best gebruiken.

Algerije is de eerste grote doorslaggevende test. De lakmoesproef die bepaalt hoe sterk de Rode Duivels écht zijn – in het hoofd.

Voetballen kunnen ze natuurlijk, en de meesten doen dat bij grote namen in grote landen. Een handvol Duivels zoals Kompany en Courtois hebben al écht betekenisvolle prijzen gewonnen. Wie nog in de pintjesliga gespeeld heeft mag doorgaans ook een Belgische titel op het conto schrijven, maar het internationale gewicht daarvan zullen we maar relativeren.
De meeste clubnamen ronken. Maar voor spelers als De Bruyne, Defour, Fellaini dikten zowel de stand van de rekening als het aantal minuten op de bank fel aan.

De jongste drie vriendschappelijke wedstrijden waren een maat voor niets. Niet in het minst omdat Eden Hazard eenzijdig een korte vakantie blijkt te hebben ingelast.
Mijn persoonlijke euforie wordt vooral getemperd door de ontmoetingen met Japan en Colombia waarin we, als we eerlijk zijn met onszelf, best een middelgroot pak slaag kregen. Japan en Colombia zijn op dit WK slechts middenmotors, onzeker voor de tweede ronde. Als zij ons flink pijn kunnen doen, dan mag je er op dit kwalitatief hoogstaande WK van uitgaan dat twee op drie andere landen dat ook kunnen.

Die twee op drie zouden dan logischerwijze Zuid-Korea en Rusland zijn. Algerije niet. Iedere WK-deelnemer rekent op bepaalde wedstrijden voor punten in zijn groep. Opletten. Vraag maar eens aan Uruguay hoe groot de mentale kloof is tussen geplande en verdiende punten.

De Rode Duivels hebben een afspraak met de geschiedenis, zo wordt gezegd. Beseft iedereen dat we wel eens vaker de 1/8 finales hebben gehaald? Dat de tweede ronde dus helemaal niet voldoende is om van iets memorabels te mogen spreken? Bovendien haalde de -op basis van clubnamen en loonschalen- eerder bescheiden lichting van Mexico ’86 het kransje van De Laatste Vier.

Om geschiedenis te schrijven moet je dus minstens de Kleine Finale winnen en derde worden. Of de Finale halen. Niks minder.

Ik hou wel van de gezonde ambitie van een Romelu Lukaku die al dagdroomt over wereldkampioen worden. Onbelgisch, maar waarom ook niet?
Alleen heb ik het gevoel dat nog fel onderschat wordt wat er allemaal nodig is om zo’n grote prijs te pakken. Hard labeur, altijd doorgaan, tot het fameuze gaatje. Leiderschap, pijn en opperste concentratie. Talent is soms een bonus. Vaak ook een vloek.

Vraag maar eens aan Nederland hoe moeilijk het is om de finale te halen, en ze dan ook nog te winnen.
En u zal het misschien niet geloven maar die vermaledijde Duitsers, die in de beroemde oneliner van Gary Lineker altijd winnen op het einde, wel: hun laatste wereldtitel dateert al van 1990. Vierentwintig jaar geleden. Dat zijn exact zes WK’s.

Algerije is de lakmoesproef. Misschien wel de moeilijkste van alle Duiveluitdagingen.
Leggen we straks een basis voor iets groots, of wordt het een zure nasmaak?

Een klein, plat land aan de Noordzee hoopt op een schuimende avond.

Advertenties

Sociaal digitaal van het eerste uur. Marketing/communicatie- en mensenleider met een hart. Altijd zoekend naar waarde(n).

Geplaatst in hersengespinsel
One comment on “De lakmoesproef
  1. Lau schreef:

    Oei, dat ging maar net goed met de Duivels (meer boefjes dan Duivels gisteren). Nah ja, Oranje dan. Zoals wij ollanders zeggen: erop en erover.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: