Je suis Charlie

Je suis Charlie

Geen spitsvondige woordspelletjes met de titel van deze blogpost. Geen grappige foto. Geen kwinkslag, geen knipoog. Geen fratsen tout court.
Niet omdat ik niet meer durf lachen na gisteren. Integendeel, ik heb mijn leven lang met zowat alles en iedereen kunnen lachen. In de eerste plaats met mezelf, dat lijkt me gezond. Ik ben dus vastbesloten om de satire, de ironie, het sarcasme en de occasionele dijenkletser met passie en in veelvoud te blijven beoefenen.

De ernst vandaag is er uit respect voor de 12 dodelijke slachtoffers en de honderden dierbaren wiens leven is verwoest. Door koude en goddeloze mannen, op een koude en goddeloze dag.

Humor is het lastige aardse bestaan relativeren tot het een min of meer draaglijke opdracht wordt. De misdaad tegen de menselijkheid die gisteren werd gepleegd in het hart van Charlie Hebdo en in het hart van Frankrijk wil ik niet relativeren, laat staan zelfs maar een klein beetje legitimeren door er een kanttekening bij te maken. Dodelijke ernst is het. Helaas.
Diep onder de indruk ben ik, nog steeds, van het serene en stille massale protest waarin Frankrijk en vele mede-Europeanen zich gisteren verenigd hebben. Een sterker statement kan je niet maken richting fanatieke vrijheidsbeknotters over het absolute en onaantastbare recht op vrije meningsuiting in onze wereld.

De dag nadien stapelen de dilemma’s zich op.

Hoe moet onze democratische West-Europese samenleving hier op reageren? Meer cartoons? Graag, wat mij betreft.
Pakken we de voedingsbodem aan waarop extremisme gekweekt wordt bij jongeren die zich hier niet thuis voelen? Willen wij ze hier nog wel?
En kan je goodwill creëren in het Midden-Oosten om groeperingen als IS niet langer te financieren als je het Palestijnse volk niet uit de onmogelijke houdgreep van Israël haalt? Zijn een stabiel en democratisch regime en economische welvarendheid de enige weg om religieus terrorisme aan de bron te stoppen?
Het is ons niet gelukt in Irak en Afghanistan. Aan Syrië durft zelfs niemand te beginnen.

Moet iemand hiervoor gestraft worden? Ik heb gisteren -gelukkig- nog geen oproep tot wraak gehoord. Toch rijst vroeg of laat de vraag hoelang we onze andere kaak blijven aanbieden. Een volk verliest de hoop als het de indruk krijgt dat het geen enkel verweer heeft tegen een afschuwelijke dreiging.

De moeilijkste vraag is of je met kille, keiharde moordenaars überhaupt oplossingen kan vinden.
De moorden gisteren waren niet zozeer een terroristische daad als een strafexpeditie, een meedogenloze executie. Een afrekening zoals ze in Russische maffiamiddens zou zijn uitgevoerd. Met ‘special forces’ methodes. Een voorbeeld stellen, want de eenzijdig opgelegde regels werden niet gevolgd.

De beelden en verhalen die ons bereiken over de wandaden van IS in Syrië en Irak zijn even harteloos, voor door vrede week geworden Westerse zielen compleet onvatbaar. Hoe ze zich aan vrouwen en zelfs kleine meisjes vergrijpen is nog vele graden killer dan wat ze met (vermeende) tegenstanders doen.

Geen enkele godsdienst met meer dan drie aanhangers geeft goedkeuring aan het mishandelen, verkrachten en doden van kinderen. Bij mijn weten ook niet aan het koudweg en zonder proces vermoorden van schrijvers en tekenaars.

De daders waar we hier mee te maken hebben zijn geoefende moordmachines.
Ik vrees dat we deze dreiging niet gaan stoppen met straathoekwerkers alleen.

Advertenties

Sociaal digitaal van het eerste uur. Marketing/communicatie- en mensenleider met een hart. Altijd zoekend naar waarde(n).

Geplaatst in hersengespinsel
2 comments on “Je suis Charlie
  1. senorwauters schreef:

    Een gebedsruimte in de Aude en de auto van een moslimgezin in de Vaucluse werden beschoten, een explosie bij een moskee in de buurt van Lyon en granaten op de binnenkoer van een moskee in Le Mans. De idioten willen wraak. Waarna de idioten van de andere kant dit ook weer zullen willen. Droevige wereld.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: