Wir haben es gewusst

blind manIk wilde vandaag maar weer eens een vrolijk stukje schrijven. Na een heerlijke vakantie, met de adembenemende natuur nog mentaal op het netvlies geïnstagramd. En de warmte van een verafgelegen volk in het hart. De literaire smileys in de aanslag.

Het spijt me oprecht maar het is me dus niet gelukt. Omdat er mensen van gebouwen worden gegooid. Al dan niet om ze nadien nog wat meer dood te stenigen. IS levert geen half werk. (Het zou me niet verbazen indien één van die bekeerlingen een verleden in quality assurance heeft, want het niveau van barbaarsheid is opvallend constant.)

Die mensen die ijskoud van gebouwen geflikkerd worden hebben dat enkel te danken aan hun liefde voor iemand van hetzelfde geslacht. Nu ben ik er zeker van dat u -zelfs als u er misschien nog wat ongemakkelijk of lacherig mee omgaat- minstens enkele holebi’s persoonlijk kent.
Ik mag me alvast gelukkig prijzen met een flink aantal fijne vrienden en naasten die toevallig van mannen houden.

Als u nu even de ogen sluit en visualiseert hoe één van die fijne kennissen naar de rand van het dak van een hoog gebouw aan een open plek in een willekeurige stad wordt gemarcheerd, en na het schreeuwen van “Alloeah Akbar” over de rand wordt geduwd, dan begrijpt u zeker dat ik vandaag geen vrolijk stukje uit het virtuele toetsenbord krijg.

Ik zag nog geen enkele #jesuisgay op twitter. Ik zag nog geen enkele oproep tot een mars in Brussel of Parijs. Gaia maakt gemiddeld meer lawaai over het artistiek verantwoord gooien met katten en honden op het Schoon Verdiep door een postmoderne kunstenaar dan ik de publieke opinie nu heb horen produceren over het gooien met homo’s. Met mensen.

Wel zag ik gisteren nogal wat protest tegen een school die radicaliserende jongeren (dat woord “jadicajisejen” goed uitspreken is nu voorgoed verpest door Jelle De Beule) heeft gemeld bij de politie.
Natuurlijk is het screenen van Facebook-pagina’s geen kerntaak van een school. Melding maken van het verspreiden van en oproepen tot geweld en haat (stafrechtelijke misdrijven) is echter zonder aarzeling de morele én wettelijke plicht van élke Europese burger of instantie. Kerntaak of niet: “it’s the law”.

Privacy is een vrij absoluut recht maar deze berichten stonden publiek leesbaar op Facebook. De school heeft dus niets gehackt of bewust gespioneerd. Ze heeft iets onrustwekkends vastgesteld en dat meteen gemeld bij de instanties.
Een heksenjacht op elke jongere met harde standpunten is ook niet gewenst, dus ik pleit alvast voor een discreet en wijs centraal meldpunt dat het onderscheid kan maken tussen meelopers en echte potentiële jihadis.

Er worden op 2500 kilometer van hier mensen van gebouwen gegooid.
Naar schatting komen zowat de helft van die moordenaars uit het Westen. Een flink aantal van hen heette korte tijd geleden nog Kevin of Geoffroy. Of Jejoen, tenzij dat een spelfout betreft.
Zonder wie dan ook te stigmatiseren moeten we onder ogen durven zien dat het hier niet over kwajongens gaat die op Facebook ‘stoefen’ over het stelen van een blikje cola in de Carrefour.

Zit het aspect ‘verklikken’ u niet lekker?
Elke van deze jongeren die in de waanzinnige barbaarse spiraal van het jihadisme wordt meegezogen ziet zijn leven en dat van zijn familie gegarandeerd verwoest.
Want het is een weg die alleen kan eindigen in de dood, of in een enkel geval een gebroken leven voor wie kan terugkeren.

Dat we waakzaam zijn en informatie doorspelen doen we niet alleen om te voorkomen dat er straks op een zondagnamiddag in de lente een bestelwagen met zelfgemaakt explosieven opduikt op de parking van het vermaledijde Gouden Kruispunt shoppingcenter, waar je op de duizenden koppen kan lopen. De afstand van Verviers tot dit mekka van de Westerse ontaarding bedraagt slechts 90 kilometer. Minder dan een uurtje rijden.

We doen het ook om hopelijk toch enkele misleide jongeren te redden van een afschuwelijk en onuitwisbaar trauma, of erger: een monster worden dat andersgeaarden van gebouwen gooit, kinderen als slaven verkoopt en journalisten onthoofdt.

Onze generatie kan niet zeggen dat ze het niet geweten heeft.
Het stond immers op Facebook.

#jesuisfaché en #jesuisgay

Advertenties

Sociaal digitaal van het eerste uur. Marketing/communicatie- en mensenleider met een hart. Altijd zoekend naar waarde(n).

Geplaatst in hersengespinsel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: