Vogel voor de kat

tijgers vallen een vogel aan in groep

Als een tienerknaap die met het family pack condooms duidelijk zichtbaar onder de arm bezweert dat hij enkel komt studeren met je dochter.

Vincent Tan liet na het officialiseren van de aankoop van KV Kortrijk, de nieuwste voetbalgrootmacht in zijn imperium, optekenen dat hij het huidige Bestuur gewoon verder haar ding laat doen. Wie goed bezig is moet je gerust laten, of zoiets.

Hoe slecht moeten de Bestuurders van Cardiff City dan wel bezig geweest zijn dat Tan the Man ongeveer meteen een symbolische Aziatische draak moest invoeren als nieuwe logo, en de clubkleuren van blauw naar rood veranderen. Het rood is na luid protest van de fans teruggekeerd. De draak is gebleven. De gevestigde koosnaam “The Bluebirds”, naar de vogel in het oude logo, bleek geen hinderpaal.

Gaat dit over gokken? Natuurlijk gaat dit over gokken! Welke mogelijke andere reden kan er zijn voor een rijke ex-baas van een gokbedrijf, uit een heel ver land (Maleisië), zonder enige economische activiteit of binding met België, om geld te steken in een kleine provincieclub als KV Kortrijk?

Mijn imaginaire held Sherlock Holmes zou zeggen: “When you have eliminated the impossible, whatever remains, however improbable, must be the truth.”.

Ik zeg duidelijk ‘gokken’. Niet ‘wedstrijden manipuleren’. Sinds de gokchinees is die vrees gegrond, maar in deze niet bewezen.

Het gokbedrijf is vandaag in handen van de zoon van Vincent Tan. Wie gelooft dat de belangen van vader en zoon volledig gescheiden zijn? Daar staat de tienerjongen weer voor de deur, dezelfde doos maar al wat minder gevuld onder de arm. De tienerdochter bloost. Guilty pleasure.

Even ontluisterend is dat je blijkbaar een Belgische kandidaat voor Europees voetbal kan kopen voor een schamele 5 miljoen euro…
Dat is exact gelijk aan één geflopte transfer en een jaar loon bij Racing Genk (Mboyo), of wat langer geleden bij Club Brugge (Koen Daerden).

Als Mister Tan ernstige sportieve ambities heeft dan koopt hij een club als Standard of AA Gent. Leuk stadion, grote supportersaanhang en daardoor meteen aantrekkelijk voor goede voetballers die een tussenstap (of stap terug) willen zetten in hun globale veroveringstocht. En door de tv-rechten en merchandising meteen met voldoende cash flow om niet alles van de grond op te moeten bouwen.

KV Kortrijk is de volgende (en wellicht niet de laatste) club die in handen komt van iemand die het sportief presteren niet als belangrijkste motief heeft.
Lierse met zijn Egyptische voetballerskolonie.
Standard met een voorzitter wiens hart van STVV is, maar wiens kassa in Luik rinkelt. En in Charlton. En in Ujpest.

Is een alleenheersende mecenas per definitie nefast voor een club? Neen.

Jos Vaesen was zeer lang nauw verbonden met KRC Genk, enkele jaren op de voorgrond als voorzitter, met een zeer flinke financiële hand in de pap. Racing Genk haalde tussen 1998 en 2015 3 landstitels en 3 Bekers. Ondermeer dankzij de financiële inbreng van Jos Vaesen. Toen de Genkse groei sputterde moest hij een stap terugzetten. Dat deed hij met zichtbare pijn, maar hij liep ook niet weg en bleef bij de club. Misschien dat daardoor bepaalde problemen hebben aangesleept. Wie zal het zeggen. Toch bedankt voor alles, Jos. Van harte.

Ook Marc Coucke is zo spontaan en emotioneel supporter van KV Oostende dat hij oprecht enkel van sportieve glorie droomt. En ook wel wat van persoonlijk prestige. Of hij zich in geval van langdurige tegenvallende resultaten ook naar de achtergrond zou bewegen, in het belang van de club, is nog maar de vraag. Maar hij krijgt het voordeel van de twijfel.

Terug naar KV Kortrijk en Vincent Tan.

Ik heb lang gespeeld met de titel van dit verhaal.

Een vogel voor de kat.
Een kat in een zak.

De kat bij de melk…

De supporters van KV Kortrijk moeten hopen dat ze straks niet alle negen levens van de spreekwoordelijke kat opgesoupeerd zien worden.

Advertenties

Sociaal digitaal van het eerste uur. Marketing/communicatie- en mensenleider met een hart. Altijd zoekend naar waarde(n).

Geplaatst in hersengespinsel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: