Beste Theo

Beste Theo,

Je was heel erg kwaad op mij gisteren. Mijn parodie-versie van een -in mijn ogen- absurde poll over het redden van Syrische christenen was duidelijk één of meerdere verkeerde keelgaten ingeschoten bij jou. In mijn ogen is het redden van élk mens een goede zaak.

Laat me nog eens (beter één keer te veel dan te weinig) onderstrepen wat die poll NIET was: het was géén oproep tot geweld, vergelding, onaangepast rijgedrag of enige andere vorm van onheil.

Ik had álle antwoordopties op de vraag of het remmen voor een overstekende Staatssecretaris een goede zaak is op ‘ja’ kunnen zetten. Maar satire mag hard zijn, en in dit geval leek het mij in dergelijke mate evident dat er maar één antwoord mogelijk was dat ik mij helemaal niet verwachtte aan jouw interpretatie.

Toegegeven: in je vaak ondankbare taak als Staatssecretaris van een supergevoelige materie kan ik me, in hindsight, wel voorstellen dat er wel degelijk paljassen zijn die jou dat soort zaken toewensen. Ik begrijp dat dit extra gevoelig ligt.

Had ik mij van een nog absurdere vraagstelling bediend (in de lijn van Monty Python) dan zou dit misverstand wellicht niet zijn ontstaan. Om de boel niet verder te laten escaleren is de poll snel verwijderd, niet in het minst omdat er al twee kiekens negatief op de vraag hadden geantwoord. Die richting wilde ik er niet mee uit, ook al is dat natuurlijk voor hun eigen rekening.

Ik vergeef je dus zonder moeite het publiekelijke etiket van ‘zielige vent’ en ‘linkse doodrijder’ dat je mij hebt opgeplakt, en dat voor een aantal van jouw volgelingen helaas een instant uitnodiging bleek om mij ‘te pakken’, de huid vol te schelden, te kleineren. Ook dat is voor hun eigen rekening, maar jouw bereik op sociale media is flink groter dan het mijne, dus zo’n reacties zwellen snel aan. Soit, sociale media, quoi.

Waarom ik dan toch per se nog wil reageren?

De mensen met wie ik regelmatig (vaak intense) debatten voer hebben zich een gecompliceerde hernia gelachen met het etiket ‘links’. Je moet weten: ik ben een veertiger, een zelfstandige, met eerder liberaal gedachtengoed en bijvoorbeeld een lage tolerantie voor straffeloosheid voor wie een loopje neemt met onze rechtsstaat. Ik geloof in ondernemen, persoonlijk initiatief, een kleinere rol voor de overheid. Ik heb een hekel aan betutteling en reglementitis, en zit op mijn honger voor wat betreft het dalen van de belastingdruk.

Voor wat het hoofdstuk migratie betreft: ik ga akkoord met een aantal van jouw beleidskeuzes. En ik durf daarover in debat gaan met kennissen en vrienden. Enkele van jouw beslissingen heb ik zelfs verdedigd op twitter… ‘Pittig debat’ is een understatement.

Dat je het echte debat rond die poll, over jouw communicatie, dan zó uit de weg gaat met een ongefundeerde ‘linkse doodrijder’ en ‘zielige vent’… Ik denk niet dat ik zeer welkom ben bij de PvdA (ik vrees dat ze mij bij die rijken gaan rekenen die nog meer moeten betalen), en bij Groen hebben ze mij waarschijnlijk ook nog geen vergiffenis geschonken voor mijn ‘excuushybride’.

Kijk… ik heb nog steeds een énorm probleem met die poll, en bij uitbreiding met een deel van jouw communicatie. Ik heb via-via al een aantal keren gehoord dat jouw administratie en andere departementen in de praktijk goed samenwerken en dat je beleid in de dagelijkse praktijk veel humaner is dan wat moet blijken uit je sociale media, en die van je partij. Politieke strategie, maar je schrikt er mensen zoals ik mee af.

Je kan deze reactie negeren, door mij simpelweg bij de ‘linkse’ tegenstanders te blijven catalogeren. Of je kan er je voordeel mee doen, door even na te denken over waarom een kiezer uit je streek, die in het politieke spectrum niet eens zó veraf ligt, toch steigert omwille van je communicatie, en niet per se omwille van je effectieve beleid…

Met vriendelijke groeten,
Filip

P.S. Ik woon een dorp verder dan jij. Ook al acht ik de kans klein: ik sla een pint of koffie in de buurt niet af.

Advertenties

Sociaal digitaal van het eerste uur. Marketing/communicatie- en mensenleider met een hart. Altijd zoekend naar waarde(n).

Geplaatst in hersengespinsel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: