#hashtaghoeren

Mijn on#hypocrisyvermogen om helder en tegelijk kort en bondig te zijn in 140 twittertekens ligt aan de basis van dit schrijfsel. Roem, applaus noch rijkdom worden ervan verwacht. Misschien klik je nu al beter weg.

Ik leg mezelf vanaf heden namelijk een gedragscode op. Uit boosheid, eerlijke schaamte en mogelijk misplaatst idealisme.

Geen #jesuis___ meer voor mij. Geen #prayfor___. Geen #metoo en evenmin een #notme. (Voor #martinezbuiten geef ik mezelf een joker.)

Ik erken de menselijke behoefte om samen een collectief trauma een plaats te geven. En de goedbedoelde reflex om via een hashtag je vreugde of verdriet uit te schreeuwen met miljoenen gelijkgestemde zielen. Of op te roepen tot actie.

Maar wie staat meestal al na een paar minuten centraal in de hashtag-hysterie?

Politici, ‘opinieleiders’ en -god beware- zelfs merken recupereren de hashtags voor het eigen gelijk en de gratis aandacht op een vaak kwetsbaar moment. Het is een ongeneerd soort opportunisme dat in ‘In de Gloria’ in sketch-vorm tot ongemakkelijk tenengekrul en plaatsvervangende schaamte zou leiden. Maar het internet kent andere normen van fatsoen.

Geen legitiemer uithangbord van een aanklacht-hashtag dan de slachtoffers zelf. Zelden gaat de aandacht echt lang naar hen. Iedereen springt op de hashtag-hype, enkele mensen met een groot social media bereik vechten zich naar een voortrekkerspositie en de camera’s van de media zoomen er op in als een hittezoekende raket.

Zelden of nooit zie je een ‘influencer’ of BV zich de vraag stellen of ze enige legitimiteit hebben om aandacht op te eisen rond het thème du jour.

De BV die ooit eens in Barcelona geweest is voor een fotoshoot heeft niks bij te dragen over het recente politiegeweld. De “ik ben geen racist, maar ze kunnen toch niet allemaal naar hier komen”-burgerij is al even ondraaglijk hypocriet als ze de #aleppo-klaagzang aanheft.

Maar de sexy hashtag lokt vooral de aandachtshoer, die de kans ziet om spreekbuisje te spelen en, zeker als het om collectieve verontwaardiging gaat, zich te verwarmen aan de straling van de gegarandeerde ego-hypernova.

Vandaag staan enkele gezonde knapen in de krant als pleitbezorger van #metoo. Goedbedoeld, toch? Nobel. Er is wel nauwelijks een hashtag-storm te vinden waarin ze geen aandacht naar zich hebben weten toe te zuigen. De ene keer zijn ze plots probleemdrinkers, de andere keer een nieuwe politieke beweging of verdedigers van het kwetsbare meisje. Je hoorde ze er voordien nooit over spreken. En drie dagen later ook niet meer. Maar élke keer vangen ze de spotlights van de media. Well played.

Ze zijn mede-aanleiding tot dit betoog maar geenszins de enigen.

En de meeloper, die voelt zich moreel gedwongen om te delen, te bevestigen, er in elk geval bij te horen. De impliciete medeplichtigheid door niet mee te doen is ondraaglijk. Ik ben vaker dan ik zou willen toegeven zo’n meeloper geweest. Mea culpa.

Denk niet dat ik nergens om geef als dat soort tweets niet langer verschijnt met mijn kop ernaast. Ik steun een paar goede doelen met woord én daad, en probeer zo zelden mogelijk een klootzak te zijn.

Maar ik stel me vanaf nu steevast volgende vragen voor ik nog op een activistische # spring:

  • Geef ik er genoeg om op niet-mediagenieke momenten?
  • Ben ik voldoende geïnformeerd?
  • Heb ik enig recht van spreken als betrokkene of getuige?
  • Voeg ik überhaupt iets toe?

Ik zal zeker wel zondigen in het begin, maar jullie zullen mij ongetwijfeld met de gekende mildheid van de sociale media op het rechte pad dwingen.

Advertenties

Sociaal digitaal van het eerste uur. Marketing/communicatie- en mensenleider met een hart. Altijd zoekend naar waarde(n).

Geplaatst in hersengespinsel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: