Competitiehervorming vroegtijdig uitgelekt

play-off systeemTijdens de jongste vergadering van de Pro League, eerder deze week, bleek dat slechts 5 van de 24 profclubs verder willen met het huidige play-off systeem. Ivan De Witte verklaarde in een interview achteraf dat er geen duidelijke voorkeur is voor een bepaalde nieuwe formule, maar wij konden de hand leggen op de blauwdruk van wat zo goed als zeker de nieuwe competitieformule wordt.

Drie liga’s
De competitie wordt in een eerste fase opgesplitst in drie liga’s met telkens 8 ploegen:

Betonliga A: Hierin spelen alle clubs met een stadion of tribune van Ghelamco (Gent, Antwerp) en alle andere Antwerpse clubs (Beerschot-Wilrijk, Lierse, Mechelen, Westerlo, …). Clubs die nog geen infrastructuur hebben aangekocht bij Paul Gheysens krijgen tot uiterlijk 2020 de tijd om zich in regel te stellen. Zoniet dreigt degradatie naar het amateurvoetbal.

Betonliga B verzamelt alle West- en Oost-Vlaamse ploegen (behalve Gent): Club Brugge, Oostende, Kortrijk, Zulte-Waregem, Lokeren, Waasland-Beveren en Roeselare.
In deze liga gelden enkele bijzondere regels:
– clubs die infrastructuur laten bouwen door Ghelamco: 10 punten afgetrokken
– herbergt het stadion van de club een shoppingcenter van Uplace: bonus van 5 punten

Subtopper Superliga
De teams die in theorie tot de (sub)top behoren maar in de praktijk regelmatig naast de oude PO1 dreigden te vallen (Genk en Standard) spelen in een groep met Anderlecht en ploegen die gecontroleerd worden door hun bevriende makelaars en/of buitenlandse investeerders/spelershandelaars: Moeskroen, Eupen, Charleroi, STVV en Cercle Brugge.

Ook hier gelden bijzondere regelingen: wanneer Anderlecht, Standard of Genk minstens 1 speler contracteren via de familie Bayat (eigenaars van Charleroi) mag de netto balans over twee duels met Charleroi niet minder dan 4 op 6 bedragen.

Aan clubs met buitenlandse eigenaars wordt minstens 1 onverwachte uitslag gegarandeerd (bv. STVV-Anderlecht 1-0 of Genk-Kortrijk 2-3) om aantrekkelijk te blijven voor weddenschappen op de Aziatische markt, op voorwaarde dat de verliezende club reeds zeker is van plaatsing voor de Play-offs.

Halvering van de punten blijft in sommige gevallen behouden
Anders dan in de afgelopen seizoenen worden punten niet automatisch gedeeld, maar blijft een puntenhalvering mogelijk in bepaalde scenario’s. Wanneer één van de G5-clubs (Anderlecht, Genk, Club Brugge, Standard en Gent) zich bv. niet kan plaatsen voor de volgende ronde in hun respectievelijke liga, worden de punten van alle niet-G5-clubs die voor hen staan in het klassement gehalveerd.

Play-offs 2.0
De eerste vier clubs uit elke van de drie liga’s spelen tegen elkaar voor de Europese tickets. Iedereen start met 0 punten en de G5-clubs krijgen een deelnamebonus van 9 punten. Een andere nieuwigheid is dat de titel en bijbehorende rechtstreekse plaatsing voor de Champions League enkel naar een club kan gaan die eerder al eens kampioen speelde. Als een andere club toch op de eerste plaats zou eindigen, krijgt deze een ticket voor de 2e voorronde van de Europa League, en gaat de hoogst gerangschikte ex-kampioen naar de CL.

Play-downs 2.0
De andere clubs spelen tegen elkaar om te bepalen wie degradeert naar het amateurvoetbal. Iedereen start met 0 punten maar er is een bonus van 9 punten voor clubs die een tv-rechtenhouder (Telenet, Proximus, VOO, Eleven Sports, …) als sponsor hebben.

Croky Cup wordt Coucke Cup
De Beker van België wordt eveneens grondig hervormd. Teams waarvan Marc Coucke op dat moment voor minstens 9% eigenaar is (op dit moment Anderlecht, Oostende en Royale Entente Durbuy) zijn automatisch geplaatst voor de 1/8 finales van de Beker.
Indien een club zonder aandelen van Coucke de Beker wint, krijgt ze het daaraan gekoppelde Europese ticket enkel indien Anderlecht al zeker is van een Europees ticket via de Play-offs.

Supporters grote winnaars van deze hervorming
Deze sterke vereenvoudiging van het Play-off systeem komt er in de eerste plaats voor de fans, zegt een anonieme bron bij de KBVB. Er wordt op alle vlakken gemoderniseerd en gedigitaliseerd.

Via een mobiele app zal de gewone supporter op elk moment kunnen simuleren hoe reëel de kansen van zijn ploeg zijn voor een Europees ticket of eventuele degradatie. Er kan in deze app ook live gegokt worden op wedstrijden en de Pro League garandeert dat de uitkomst van de wedstrijd in minstens een kwart van de gevallen wordt beïnvloed door de weddenschappen.

Om deze app met artificiële intelligentie-technologie te bekostigen zullen de prijzen van tickets en abonnementen gemiddeld wel met 15 tot 30% stijgen. “Maar dat is geen probleem”, zegt onze bron, “vermits de economie aantrekt, en er al honderdduizenden jobs zijn bijgekomen, kunnen we de supporters die afhaken makkelijk vervangen door een meer kapitaalkrachtig publiek dat zich trouwens rustiger gedraagt in het stadion. Hierdoor dalen o.m. de kosten rond veiligheid.” Voor deze nieuwe klanten is de stelselmatige verhoogde bierprijs ook geen reden tot actie voeren, wat in het verleden toch vervelend gezichtsverlies betekende voor de clubs t.o.v. hun biersponsors.

Ook zullen wedstrijden van de clubs met Aziatische eigenaars regelmatig om 18u plaatselijke tijd (10u ’s morgens Belgische tijd) gespeeld worden, waardoor er met de andere wedstrijduren van 14u30, 18u, 20u en 20u30 op elk moment van de dag voetbal kan worden gekeken. Dit kan ook perfect op werkdagen, zodat supporters -indien ze vakantie nemen en hun kinderen thuis houden van school- makkelijker een wedstrijd kunnen meepikken. “Daarmee biedt de Pro League een antwoord op de verzuchting van vele supporters dat sommige data en tijdstippen bijna onmogelijk zijn voor hen om na het werk nog op tijd in het stadion te geraken”, zegt men bij de Voetbalbond. “En we verwachten een groter aantal niet-schoolplichtige kinderen en gepensioneerden in onze stadions tijdens die ochtendwedstrijden, omdat zij sowieso vrij zijn op dat moment.” Daarmee worden ook de dalende toeschouwerscijfers in de stadions aangepakt.

Aan de internationale uitstraling van onze competitie werd dus ook gedacht. Zo zullen de ochtendwedstrijden van STVV live uitgezonden worden in Japan op de betaaltelevisie, met commentaar van Tom Soetaers die op dit moment een spoedcursus volgt in de Japanse tuin in Hasselt.

Kleine clubs gematigd tevreden
Na een snelle rondvraag lijken ook de meeste kleinere clubs zich wel te kunnen vinden in deze hervorming. “Er zijn voldoende garanties ingebouwd om niet per ongeluk in een dure Europese campagne zonder al te veel slaagkansen te belanden”, zegt de Voorzitter van een club uit de Gaverstreek. De Voorzitter van KV Mechelen is vooral opgelucht dat zijn supporters voortaan geen kater meer zullen overhouden aan een nipt gemiste plaats in Play-off 1, en zich volledig kunnen concentreren op de derby’s met Lierse en Westerlo.

Sociaal digitaal van het eerste uur. Marketing/communicatie- en mensenleider met een hart. Altijd zoekend naar waarde(n).

Geplaatst in hersengespinsel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: