Bond zonder Faam

Koninklijke Belgische VoetbalbondNeen, dit gaat niet over Ruslan Malinovskyi. Als abonnee van Genk heb ik daar een duidelijke mening over, maar ik laat zijn verdediging over aan de mensen van de club en aan de vele analisten en journalisten.

En neen, ik geloof niet in complotten.

Wat mij voor het eerst sinds lang in de pen doet kruipen, omdat ik het niet kwijt kan in enkele tweets, is een algemeen gevoel van onbehagen. Van frustratie. Van bezorgd ongeloof.

De belangrijkste rol van een sportfederatie is ervoor zorgen dat de sportbeoefening op een professionele en eerlijke manier wordt georganiseerd. In een sporttak waar er (te) veel geld mee gemoeid is ligt de lat voor een dergelijke rijke federatie of bond logischerwijze nog wat hoger. De sportieve en financiële belangen zijn groot. Er is geen ruimte voor chaos, twijfel of inconsequentie.

In het lopende seizoen heersen de inconsequentie, twijfel en chaos volop.

De introductie van de VAR moest het bijna onmogelijk maken dat een scheidsrechter zich vergist. De realiteit is dat er nooit méér discussie was dan nu, waar over elke beslissing of (niet-)interventie van de VAR discussie blijft bestaan. Dat ligt deels aan de grillige interpretaties van een vaak onduidelijk reglement (wat is een clear error en wat niet?), het onvoldoende bekend zijn van nieuwe specifieke regels (bv. geen aangeschoten hands meer) en -laat ons eerlijk zijn- een aantal flaters waarbij de scheidsrechter op de VAR rekent die niet ingrijpt, en zelfs het wegvallen van de communicatie tussen scheids en VAR.

Menselijke fouten zullen altijd bestaan. Maar het is de verantwoordelijkheid van de Voetbalbond om dit met duidelijke reglementen, technische maatregelen en een betrouwbare disciplinaire structuur zo weinig mogelijk te laten gebeuren.

De ook al niet onbesproken Reviewcommissie werd geschrapt in functie van de VAR. In theorie logisch, in de praktijk een catastrofe. Als de scheidsrechter het niet ziet en de VAR niet ingrijpt ben je als speler vogelvrij. Er waren de afgelopen weken en maanden te veel benenbrekende tackles, vuistslagen en ellebogen te zien die -voor de voetballiefhebber compleet onbegrijpelijk- onbestraft blijven tijdens de wedstrijd, en ook achteraf niet meer kunnen worden aangerekend.

Verschillende spelers zijn door procedurekwesties zelfs compleet ongestraft gebleven na een duidelijke zware fout, die ze niet eens ontkennen. Ik ben niet naïef: je mag van spelers niet verwachten dat ze zichzelf uit sportiviteit op de bank zetten. Wat het effect van die onterechte kwijtscheldingen is op de andere spelers in de competitie, en op langere termijn op jonge voetballertjes, laat zich helaas raden.

Telkens komt er een ingewikkelde uitleg over de procedures en reglementen waar zelfs de professionals in het voetbal in vastlopen in tv-studio’s en krantencolumns. Maar het meest schadelijke voor de sport is dat het eindresultaat er één is van straffeloosheid en willekeur: het disciplinaire beleid van de Koninklijke Voetbalbond op het hoogste niveau is een Rad van Fortuin geworden:

Soms heb je prijs. Soms zelfs de hoofdprijs met 6-7 speeldagen. Maar te vaak ook gewoon niet.

Met de twee benen vooruit tacklen, met de elleboog zwaaien: het zou in het professionele voetbal, met de tientallen camera’s en 4 tot 6 scheidsrechters rond het veld, gegarandeerd prijs moeten zijn.

Nu is het meer een berekende gok. ‘The odds are not too bad‘.

Over het onderzoek naar Propere Handen is al veel inkt gevloeid. Je kan in elk geval niet anders vaststellen dan dat ook op clubniveau chaos, inconsequentie en twijfel het beeld zijn dat de Voetbalbond in stand houdt.

Het reglement is duidelijk over de sancties voor een club die heeft geprobeerd een resultaat te beïnvloeden. Toch hoor je elke dag een andere mogelijke uitkomst in de geruchtenmolen. Een officiële conclusie en aanklacht zijn er nog niet, maar het voedt de indruk dat men bij de Voetbalbond gewoon niet meer weet hoe er een gevolg aan te geven. De UEFA kijkt steeds bezorgder naar dat schouwspel.

Ook de situatie rond Moeskroen is onhoudbaar en toch beweegt er (ogenschijnlijk) niets. De top van de Pro League sprak zelf uit dat men op de hoogte was van de makelaarsbelangen, maar dat men ‘machteloos’ is.

Je krijgt aan een kind van vijf niet uitgelegd dat zelfs het opperste orgaan van een professionele sportfederatie niets kan doen aan een bekende, gedocumenteerde en bijzonder zware inbreuk tegen haar reglementen, en die van de UEFA en de FIFA.

Als straks uiteindelijk toch de conclusies en uitspraken volgen in al die dossiers is nu al zeker dat de ene na de andere club naar de rechter zal stappen. Dat is voor een groot deel het gevolg van het kluwen van onvolledige en interpreteerbare reglementen, een resem bondsorganen en beslissingsniveau’s met bevoegdheidsoverschrijdingen.

Wat de uitkomst ook zal zijn: chaos en twijfel zullen nog seizoenen lang regeren. Ik verwacht geen beloofde ‘clean up’ maar eerder nog meer halve maatregelen en compromissen -afgedwongen door de clubs- die de organisatie van de KBVB en de Pro League enkel nog intransparanter zullen maken.

En de verweesde verliezer in dit alles is de voetballiefhebber.

De supporter, abonnee of sympathisant van de 24 profclubs in België die na het affluiten van de wedstrijd bij een pint of een warme beker soep, blij of boos, gewoon wil kunnen napraten over het vertoonde spel. En ja, ook over de prestatie van de arbiter en de VAR.

Maar die niet naar huis wil gaan met dat onbestemde gevoel dat er weer vreemde dingen gebeurd zijn. Dat zijn idolen minder beschermd worden dan de spelers van de tegenstander. Dat de interpretatie van vorige week blijkbaar al niet meer geldt in deze match.

De supporter, die wil kunnen geloven dat wat hij heeft gezien écht is.
Topvoetbal, fair en sportief, binnen de grenzen van het menselijke falen.

Het is de állerbelangrijkste taak van de Koninklijke Belgische Voetbalbond om dit te garanderen. Het is de énige bestaansreden van de Pro League. Of zou dat moeten zijn.

De supporters en toeschouwers beoordelen het resultaat en voelen zich genaaid.

Chaos, twijfel en inconsequentie.

Sociaal digitaal van het eerste uur. Marketing/communicatie- en mensenleider met een hart. Altijd zoekend naar waarde(n).

Geplaatst in hersengespinsel
3 comments on “Bond zonder Faam
  1. Vrints Joost schreef:

    Klasse geschreven! 100 pct. mijn mening. Het profvoetbal is in gevaar en alleen de professionals (spelers, clubs, de bond, pro-league, scheidsrechters, journalisten, analisten….) schijnen het nog niet te beseffen. Deze mening wordt gedeeld door de meeste forumgangers van Beerschot W. Ik ben blij dat we over de clubgrenzen heen consensus vinden. Voetbalfans zouden zich beter moeten verenigen om hun massaal ongenoegen te eisen.

    Like

  2. Vrints Joost schreef:

    te uiten (ipv eisen). Sorry.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: