De helaasheid der (ge)dingen

Beste Peter Vandenbempt,

In jouw column in Het Nieuwsblad over de kwestie #PropereHanden stel je ons en jezelf de vraag of een degradatie van KV Mechelen wel de rechtvaardige straf is (indien de bewijslast klopt). Voor mij is het antwoord op die vraag eigenlijk heel eenvoudig: ja, het is de juiste straf. De enige juiste, zelfs.

Om alle misverstanden uit de weg te ruimen: ik voel niks dan sympathie voor KV Mechelen. In de duistere jaren van Waterschei (de club van mijn kinderjaren) in 2e klasse, na de omkoping door Standard, ging ik heel regelmatig Achter de Kazerne kijken. Ik heb er vrienden en naaste familie. Ik hing zowat in de gordijnen tijdens de fameuze Europese bekerfinale.

Ik heb me jaren geschaamd als Waterschei-supportertje. Uit de as van dat (oerdomme) THOR verrees later mijn club Racing Genk. Zoals je weet leven we op hoop dit seizoen. Bij Propere Handen hebben we zelf verder niets te winnen of te verliezen. Behalve dan dat we allemaal bezorgd zijn over de fair play in het Belgische voetbal.

Ik moet zeggen dat ik de wenkbrauwen heb gefronst bij enkele van jouw bedenkingen.

  • Dat onschuldige supporters, werknemers en spelers onterecht meegestraft zouden worden bij degradatie is geen argument: wanneer een bedrijf vanuit zijn bedrijfsvoering de wet overtreedt, en een zware boete of verbod opgelegd krijgt, heeft dit ook telkens indirecte gevolgen voor de werknemers, leveranciers (en zelfs voor de klanten). Bij strafrechtelijke feiten gepleegd door bestuurders, of wanneer het management bewust niet heeft opgetreden tegen wanpraktijken, kunnen er ook individuele vervolgingen ingesteld worden. Maar de impact op indirecte betrokkenen is geen factor in het bepalen van de strafmaat voor het bedrijf.

 

  • De omstandigheden van het omkoopschandaal rond Standard waren niet identiek aan die rond KV Mechelen. In dit dossier zouden verschillende bestuursleden en minstens één clubvoorzitter direct en persoonlijk actief zijn geweest, zo moet blijken uit de telefoontaps en uit de bekentenis van een voorzitter. In het geval van Standard benaderde een speler zijn collega’s van de tegenpartij op vraag van de trainer en met goedkeuring van Roger Petit. Er was bij mijn weten geen directe demarche door bestuursleden bij beide clubs.

 

  • Dat hetzelfde bondsreglement in het geval van Standard ogenschijnlijk niet volledig werd toegepast is ook geen argument om het nu niet te doen. In de 35 jaar sinds dat schandaal zijn er tal van andere maatschappelijke zaken die toen al in de wet stonden maar vaak niet of niet voldoende werden gesanctioneerd in de praktijk. Vandaag oordelen we terecht dat die zaken te licht werden opgenomen, en handelen we ernaar. Ik denk aan rijden onder invloed, overdreven snelheid, ongewenste handtastelijkheden en dergelijke meer.

 

  • Het ergste misdrijf in de sport is het vervalsen van de sportieve uitslag. Daarvoor moet de zwaarste sanctie gelden, al was het maar als afschrikking voor wie overweegt om hetzelfde te doen. Indien enkel individuen gestraft worden met een schorsing, maar het eigenlijke ‘voorwerp’ van het misdrijf (de club zelf) vrijuit gaat, verwatert het afschrikkingseffect compleet. Bovendien zet je de deur groot open voor bestuursleden en medewerkers die zich willen ‘opofferen’ voor de redding van hun club, in de geruststelling dat enkel zij gestraft worden. Het is niet ondenkbaar dat de martelaar dan kan rekenen op financiële en juridische ondersteuning van zijn collega’s om zijn offer met zo weinig mogelijk kleerscheuren te brengen.

 

We leren onze kinderen, onze jonge voetballertjes om sportief te zijn. Dat winnen leuk is, maar dat je ook tegen je verlies moet kunnen. Dat valsspelen echt niet kan. Dat de strenge regels er zijn om nageleefd te worden zodat het voor iedereen sportief en leuk blijft. Uit liefde voor de sport.
De Voetbalbond moet stilstaan bij wat al die voetballertjes uiterlijk op 30 juni geleerd zullen hebben.

Racing Genk verrees uit de as van de 30.000 frank die Gerets uitdeelde aan zijn confraters.
KV Mechelen is veel sterker dan Waterschei toen, en zal sneller verrijzen uit de puinhoop van Somers, Huyck en Velkjovic.

Forza.

 

Sociaal digitaal van het eerste uur. Marketing/communicatie- en mensenleider met een hart. Altijd zoekend naar waarde(n).

Geplaatst in hersengespinsel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: